A+ A A-

Jaký svěrák vybrat?

Mnozí z vás se potýkají s výběrem tak důležitého zařízení pro vybavení dílny jako je svěrák. Základním úkolem svěráku je nehybné upevnění předmětu v čelistech. V závislosti na předmětu, který má být upevněn,druhu opracování a druhu práce(kusová nebo sériová) rozlišujeme různé typy svěráků. Níže uvedená tabulka vám pomůže s výběrem vhodného svěráku.

 Zamečnický svěrákSvěrák pro vrtáníStolářský svěrákModelářský svěrákStrojní litinový svěrákPřesný strojní svěrákSvěrák pro broušení bezvřetenovýSinusový svěrák
Nízké náklady

ano

ano ano ano ano
Snadné použití ano ano ano ano ano ano
Upínací síla působicí vertikálně ano/ne ano ano ano
Přesnost ano ano ano
Speciální použití ano ano

 

Zámečnický svěrák

Zamečnický svěrák Bison-Bial 1250

Zámečnické svěráky jsou určeny pro upevnění kovových předmětů. Jsou obvykle vyrobeny z lité oceli nebo temperované litiny. Čelisťové vložky jsou výměnné. Měkké kryty čelisti vyrobené z hliníku,olova nebo z plastu,mohou být použity k ochraně citlivých obrobků.Tělo svěráku má často kovadlinu. Jsou určeny pro kusovou výrobu, která nevyžaduje vysokou přesnost.

 

Svěrák pro vrtání

Svěrák pro vrtání WQ Darmet

Svěráky pro vrtání jsou určeny pro lehké dílenské práce.Jsou obvykle upevněny na stojanech vrtáčky nebo na pracovních stolech stojanových vrtáček. Ve svěracích jsou požity různé druhy upínacích čelistí: výstřední, rychloupínací. Často jsou vybaveny vložkami čelistí s drážkou V,čímž můžeme upínat předměty kruhového průřezu. Vyznačují se nízkou základovou konstrukci.

 

Stolářské svěráky

Stolářské svěráky

Stolářské svěráky jsou základním vybavením stolářské dílny.Díky speciálním vložkám čelistí můžeme pevně a silně upnout výrobky ze dřeva nebo jím podobné.Při obrábění dřeva se často používají stolářské svěrky.

 

Modelářský svěrák

Modelářský svěrák PROXXON

Modelářské svěráky,se různí od jiných modelů, kompaktními rozměry a nízkou hmotností.Tělo svěráku je vyrobeno ze zinku nebo hliníku.Svěrák je určen pro lehké montážní a modelářské práce.Možnost natáčení svěráku ve všech směrech umožňuje kulový kloub.

 

Strojní svěrák litinový

Strojní svěrák litinový Darmet - FQM

Strojní svěráky jsou ideální pro práci na frézkách a bruskách. Jsou charakterizovány robustním provedením, kompaktní konstrukci a velkou upínací sílou. Mohou mít až 3 osy otáčení(otočný,vertikálně sklopný, ve vodorovné poloze sklopný). Některé svěráky mají mechanismus,který umožňuje dotlačování pohyblivé čelisti ve svislé ose.

Jedním ze základních rysů svěráků je systém dotlačování pohyblivé čelisti. V případě, že pohyblivá čelist má tendenci se zvedat,když čelisti svírají obrobek,opracovávaný kus nemůže být upnutý rovnoběžně se základnou svěráku.Některé svěráky mají speciální mechanismus,který dotahuje pohyblivou čelist dolů,jiné mají seřizování upínacích čelistí,u některých upínací síla působí dolů pod úhlem 45°.

Mechanizm docisku szczęki ruchomej w dół

 

Přesný strojní svěrák

Přesný strojní svěrák FPZB - Darmet

Přesné strojní svěráky jsou určeny pro číslicově řízené obráběcí stroje(CNC) v sériové výrobě,kde je požadována vysoká přesnost výroby.Jsou vhodné pro práci na paletách i jednotlivě.Tělo a čelisti s vložkami jsou výrobeny z vysoce kvalitní legované oceli.Možnost použití výměnných vložek čelistí, umožňuje upínání obrobků o různých průřezech.

Pohyblivá čelist je obvykle samoustavující (plovoucí). Existují různé druhy přesných strojních svěráků (modulové, otočné, podvojné, vertikální, kompaktní).

Svěrak pro broušení

Svěrak pro broušení SPZB - Darmet

Svěráky pro broušení můžeme rozdělit na svěráky bezvřetenové a s vodícím šroubem.Svěráky bezvřetenové nemají pohybový šroub.Upínací síla vznika dotahováním imbusového šroubu v mechanismu pohybové čelisti,který je skloněn pod úhlem 45°. V důsledku toho je pohyblivá čelist stahovana dolů a dotahuje obrobek ve svěráku. Tím se zabrání vychylení čelisti spolu s obrobkem. Způsob uchycení předmětů není tak jednoduchý, jak je tomu v případě upínání ve svěráku s vodícím šroubem. Svěráky pro broušení se používají pro přesnou výrobu na bruskách,frézkách,při obrábění na číslicově řízených strojích,obráběcích centrech,při kontroli a měření opracovaných součásti.

Sinusové svěráky pro broušení

Sinusové svěráky pro broušení SPZSA - Darmet

Sinusové svěráky pro broušení,jsou používány všude tam, kde je třeba docílit přesnost úhlu sklonu. Jejich název pochází ze skutečnosti, že cílem je vytvořit předem stanovený úhel,kde se vypočítá funkce sinus daného úhlu a tím se stanoví výška měrek,která je potřeba pro získaní správného úhlu.Použij náš kalkulátor pro výpočet výšky měrek.

Last modified ončtvrtek, 16 únor 2017 10:59

Najdete nás také na